15 Απρ 2011

Θεσσαλονίκη: Από την Ελλάδα στη Ρωσία, για μια ... πιο άνετη ζωή

Με μία βαλίτσα γεμάτη "όνειρα" για μια καλύτερη ζωή, πήραν το δρόμο για την Ελλάδα, πριν από 15 χρόνια, εγκαταλείποντας τη Ρωσία. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν την ασφάλεια μιας ειρηνικής ζωής, δουλειάς και στέγης. Σήμερα, καθώς δεν βρίσκουν πλέον κάπου να εργαστούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζονται να πουλήσουν την περιουσία που απέκτησαν και να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

Ένας από αυτούς, είναι και ο σαραντάχρονος Καρέν Κ., Αρμένιος στην καταγωγή, που ήρθε στην Ελλάδα από την πρώην ΕΣΣΔ την εποχή της κατάρρευσής της. Εργάστηκε σε οικοδομές, παντρεύτηκε, έκανε παιδί… "Ήμουν σίγουρος ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πατρίδα μου και ποτέ δεν θα την εγκατέλειπα. Η γυναίκα μου είναι Ρωσίδα, η κόρη μας, όμως, μεγάλωσε ως ελληνόπουλο, αφού μόνο αυτήν τη χώρα γνώρισε και τελείωσε το ελληνικό σχολείο. Τώρα, πρέπει να μετοικίσουμε σε μία άγνωστη γι' αυτήν χωρά. Στην Ελλάδα, πλέον, δεν έχω δουλειά και δεν μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου. Έτσι βλέπω το μέλλον μας στη Ρωσία", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καρέν Κ., ο οποίος ήδη ετοιμάζει τις αποσκευές του για τη νότια Ρωσία, όπου τον περιμένουν συγγενείς. Στη περιοχή, άλλωστε, υπάρχει μια σχετική ανάπτυξη και υπάρχουν δουλειές.


Η Μάγια Π., μαζί με το σύζυγο και την κόρη τους, επιστρέφουν στο Σότσι της Ρωσίας. Ο σύζυγος έχει ήδη βρει δουλειά στα έργα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (σ.σ. το 2014 στο Σότσι θα πραγματοποιηθούν οι Χειμερινοί Αγώνες).


Κάποιοι άλλοι, όμως, είναι διστακτικοί και δεν αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα, όπως η Τατιάνα και ο Γιάννης Σ.. Δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν, αλλά δε μπορούν λόγω των τριών παιδιών τους, που μεγάλωσαν στην Ελλάδα. "Τα παιδιά μας δεν θέλουν με τίποτα να φύγουμε, ενώ μας περιμένουν στη Μόσχα. Εκεί ο άνδρας μου, ως καλός επαγγελματίας οικοδόμος, θα έπαιρνε ένα μισθό τουλάχιστον 5.000 δολαρίων! Σκέφτεται να φύγει μόνος του, αλλά εγώ δεν θέλω να χωριστεί η οικογένειά μας, λόγω της οικονομικής κρίσης… Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αργότερα βλέπουμε..", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τατιάνα.


Στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας, στη Θεσσαλονίκη, έχουν δεχτεί τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από 100 αιτήσεις μεταναστών, που θέλουν να ενταχθούν στο κρατικό "Πρόγραμμα αποκατάστασης επαναπατριζόμενων Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό", το οποίο εφαρμόζει η ρωσική κυβέρνηση από το 2007.


"Στην πραγματικότητα αυτοί που επιστρέφουν είναι περισσότεροι, καθώς το πρόγραμμα δεν καλύπτει αναπτυγμένες περιοχές της Ρωσίας", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπώφ.


"Στο μέλλον, αναμένουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα παλιννοστήσουν στη Ρωσία, μέσω του προγράμματος, θα αυξηθεί αισθητά", λέει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, υποπρόξενος της Ρωσίας, Μπορίς Μεστσάνοφ.


Σημειώνεται ότι το 2007, βάσει διατάγματος του τότε προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε το "εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στη Ρωσική Ομοσπονδία συμπατριωτών που διαμένουν στο εξωτερικό".


Στο εν λόγω πρόγραμμα, που αναμένεται να αλλάξει και να γίνει περισσότερο ευέλικτο, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 30 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου πραγματοποιούνται μεγάλα επενδυτικά έργα, και συνεπώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ρωσία, τα Ουράλια, τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Για τους Ρώσους παλιννοστούντες προβλέπεται ένα πόσο κρατικής βοήθειας, της τάξεως των 1.500 δολαρίων και λίγο μικρότερο για κάθε μέλος της οικογένειας. Επίσης, το κράτος τους εξασφαλίζει την κοινωνική ασφάλεια και την περίθαλψη υγείας. Φυσικά, όσοι επιστρέφουν στη Ρωσία μέσω του προγράμματος, παίρνουν και τη ρωσική υπηκοότητα.


"Η Ελλάδα, πάντως, δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό", επισημαίνει ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπώφ. "Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ είναι Πόντιοι, στην καταγωγή, με ρίζες στη Γεωργία και το Βόρειο Καύκασο, στη νότια Ρωσία, περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των Ποντίων δεν μετανάστευσαν στην Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για εθνικούς. Μετοίκισαν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους και πιο εύκολα θα επιβιώσουν μέσα στην κρίση".

Ο κ. Ποπώφ διευκρινίζει ότι όσον αφορά στις λεπτομέρειες, σχετικά με τους όρους και τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στο διαδικτυακό τόπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (www.fms.gov.ru).

Περαιτέρω διευκρινίσεις παρέχονται στο Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία Προκοπίδου,
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 14/04/2011 13:32 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)