19 Οκτ 2012

SOFIA - NIKI: Νεαρός καλλιτέχνης "απαντά" στην κρίση δημιουργώντ...

SOFIA - NIKI: Νεαρός καλλιτέχνης "απαντά" στην κρίση δημιουργώντ...:     Σε μία περίοδο που πολλοί νέοι Έλληνες αναζητούν δουλειά και μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, ο 33χρονος Χρίστος Σαούλης επέστρεψ...

Νεαρός καλλιτέχνης "απαντά" στην κρίση δημιουργώντας   Σε μία περίοδο που πολλοί νέοι Έλληνες αναζητούν δουλειά και μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, ο 33χρονος Χρίστος Σαούλης επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και να δώσει «σάρκα και οστά» στις καλλιτεχνικές του ιδέες.
   Έτσι κι έγινε. Το όνειρό του υλοποιήθηκε και αύριο το παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του είναι Rampage Project, και, όπως λέει ο νεαρός καλλιτέχνης, αποτελεί «μία καλλιτεχνική έξαψη απέναντι στα οικονομικοπολιτικά δρώμενα της εποχής αλλά και τις προεκτάσεις που έχουν στον κοινωνικό τομέα. Του παιδιού που δεν παίρνει την επαρκή μόρφωση. Του νέου που έρχεται αντιμέτωπος με ένα μέλλον αβέβαιο χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση. Των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους».

   «Ο καθενός από εμάς χωριστά δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα. Κάνοντας πραγματικότητα το Rampage projet, μαζί μου συνεργάστηκαν πάνω από 20 νέοι. Μουσικοί χορευτές φωτογράφοι και γραφίστες της πόλης» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Χρίστος Σαούλης, ο οποίος ύστερα από πέντε χρόνια περιπλάνησης σε Λονδίνο, Παρίσι και Σαγκάη, όπου ασχολήθηκε με τη γραφιστική και τη μόδα, επέστρεψε στο σπίτι του. «Επέστρεψα γιατί πιστεύω ότι στην εποχή της κρίσης συμβαίνουν τα πιο δημιουργικά και πρωτοποριακά στην Τέχνη».

   Θέλοντας να παροτρύνει τους νέους να δημιουργήσουν, το 2011 συνέλαβε την ιδέα του Rampage Project, που σημαίνει, όπως τονίζει, τρέχω - θορυβώ - αφηνιάζω. "Στα ελληνικά είναι η 'έξαψη', που οδηγεί τους νέους να κάνουν καινοτομίες και να εξωτερικεύουν 'το πάθος τους για δημιουργία. Είναι η αφύπνιση των βαθύτερων συναισθημάτων του ανθρώπου σε κάθε ηλικία" αναφέρει ο νεαρός καλλιτέχνης.

   Στο πλαίσιο του Rampage Project, για μια εβδομάδα θα λειτουργεί έκθεση από μία σειρά έργων που αποτελούνται από πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά είδη -έπιπλα και ρούχα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα «ντυθούν» μουσικά από ένα σύμπλεγμα της ηλεκτρονικής μουσικής από DJ και της ζωντανής κλασσικής μουσικής. 
   «Με γνώμονα τη βασική αρχή του καλλιτέχνη πως η τέχνη δεν περιορίζεται αλλά είναι παντού, δημιουργήσαμε στη συνέχεια κομμάτια των πινάκων να χρησιμοποιηθούν σαν μεταξοτυπία στα υφάσματα των ρούχων» εξηγεί ο δημιουργός του Rampage Project.
   «Παράλληλα δημιουργήθηκαν διάφορα εικαστικά αλλά και έπιπλα από παλιά αντικείμενα και ανακυκλώσιμα είδη. Το Rampage Project είναι να βρεις σε μία αντίθεση μια αρμονία, έμπνευση και χαρά και αισιοδοξία» προσθέτει.

   Στα αυριανά εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Block 33, θα δούμε, όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «από τη μία να απεικονίζεται η πίεση, όπως στις προσωπογραφίες, η παρομοίωση των ανθρώπων με ζώα και με ρομπότ -αγωνιστές» και από την άλλη «μέσα από τα έντονα χρώματα και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες ο καλλιτέχνης θα προσπαθήσει να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για κάτι καλύτερο».
  
 Σοφία Προκοπίδου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

9 Οκτ 2012

Δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης έκανε ο Ρώσος γλύπτης Γκριγκόρι Ποτότσκι


   Δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης έκανε ο Ρώσος γλύπτης Γκριγκόρι Ποτότσκι, την προτομή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου την οποία παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, επειδή ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.


   Την προηγούμενη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε η προτομή του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου που φιλοτέχνησε και δωρίζει στη πόλη ο κ. Ποτότσκι να τοποθετηθεί στο λιμάνι, όπου γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει», μπροστά στο Μουσείο Κινηματογράφου.
   Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων η διαδικασία της παραλαβής και τοποθέτησης της προτομής είχε αποφασιστεί να μην πραγματοποιηθεί στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που είναι αφιερωμένο στον Θ. Αγγελόπουλο, αλλά το 2013.
   Ο Ρώσος καλλιτέχνης ενημερώθηκε προφορικά για την απόφαση του δήμου και εξέφρασε τη λύπη του. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ «η προτομή ανήκει στην Ελλάδα, και χαίρομαι πολύ που έγινε δεκτή η δωρεά μου. Αλλά, ήθελα, είπε, φέτος που το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο δημιουργό της, να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Δεν προλαβαίνουν, μου είπαν, γι αυτό πήρα την απόφαση και έφερα την προτομή στη πόλη σας, και... ίσως τώρα που την έχετε, να βρεθεί λύση και να τοποθετηθεί στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
         Κατά την παράδοση της προτομής στο δημαρχείο ο κ. Ποτότσκι δήλωσε: «Ταξίδεψα σε 40 χώρες και μόνο στην Ελλάδα διαπίστωσα πόσο αγαπούν την Τέχνη. Χαίρομαι που η προτομή θα βρίσκεται στην πόλη του Πολιτισμού».
   Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αποτελεί τιμή για την πόλη η τοποθέτηση της προτομής στη Θεσσαλονίκη, την οποία αγαπούσε ο σκηνοθέτης. Πρόσθεσε δε ότι θα γίνει μεγάλη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια χωρίς όμως να προσδιορίσει την ημερομηνία τους.
   Σημειώνεται ότι με τον Αγγελόπουλο ο γλύπτης γνωρίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Moscow International Film Festival, το 2009, όταν ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. 
   «Ήταν πραγματικά ένας πολύ καλός άνθρωπος, που αμέσως κατάλαβε γιατί θέλω να κάνω το πορτρέτο του. Κι εγώ, μέσα από τη συζήτηση, διαπίστωσα πως ο Αγγελόπουλος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αυτός που ξέρουμε μέσα από την ταινία του 'Σκόνη του Χρόνου'» επισήμανε ο Ρώσος γλύπτης.
   Η τελευταία του ταινία είναι σαν επίλογος, σαν τα συμπεράσματα του 20ου αιώνα. Μαζί με τους Ταρκόφσκι, Guerra, Φελίνι, Αντονιόνι, ο Αγγελόπουλος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος του σινεμά.
   Ο Γκριγκόρι Ποτότσκι ίδρυσε την Ακαδημία της Καλοσύνης και μέσω αυτής και των έργων του στέλνει κάθε φορά στον κόσμο ένα μήνυμα αγάπης.
   Αποφάσισε δε να «μεταφέρει» στην αιωνιότητα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν τις ιδέες της καλοσύνης και της ευγνωμοσύνης. Έχει δημιουργήσει γλυπτά πορτρέτα μεγάλων ανδρών και μνημεία για εκείνους που, με τις πράξεις τους, έδωσαν "σάρκα και οστά" στην ιδέα της καλοσύνης. Ανάμεσά τους και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
  
 Σοφία Προκοπίδου