2 Φεβ 2014

«Μια Βαλίτσα Μαύρο χαβιάρι» της Σοφίας Προκοπίδου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας


Η Δημοτική βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου" της ΚΕΠΑ και οι εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη σας προσκαλούν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας για την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου με τον τίτλο "Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι" 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας,
Χριστίνα Σαχινίδου, τμήμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΠΟΠΣ
Σοφία Προκοπίδου, Δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  συγγραφέας

Αποσπάσματα από τα διηγήματα  παρουσιάζει η Χριστίνα Σαχινίδου  με  συνοδεία του  λυράρη Χρήστο Βαρύτιμο
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας,
Χριστίνα Σαχινίδου, τμήμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΠΟΠΣ
Σοφία Προκοπίδου, Δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  συγγραφέας

Αποσπάσματα από τα διηγήματα  παρουσιάζει η Χριστίνα Σαχινίδου  με  συνοδεία του  λυράρη Χρήστο Βαρύτιμο

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου"
Ζωγιοπούλου 5, 23310-24879

Είσοδος ΕλεύθερηΛίγα λόγια για το βιβλίο
«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι τίτλοι των διηγημάτων (νουβελών ) λένε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θειος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…

Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από  σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια»,  «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»,  επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.

Οι ήρωες μου περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Είναι αυτό που έχουμε για πάντα χάσει, ή μάλλον αυτό που θάψαμε βαθιά μέσα μας, αυτό που μέσα μας έχει δραματικά απομακρυνθεί. Ο παράδεισος ή η αθωότητα. Η αγάπη . Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι η ζωή είναι ωραία  ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή».  

Σοφία Προκοπίδου

Βιογραφικό
Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος. Στην Ελλάδα ζει  από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας.
Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα». Η συλλογή διηγημάτων  «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.